5 Mart 2014 Çarşamba

AVOKADO nasıl yetiştirilir?

AVOKADO yetiştirmek için pratik bilgiler içeren bu sayfa size eğlenceli bir uğraş kazandıracaktır. Arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz güzel bir bitki olacaktır.

1- Avokado çekirdeklerine üç adet kürdan saplayın ve şekildeki gibi sivri kısmı yukarıda olacak şekilde limonata bardaklarının içine su doldurarak içine oturtun. Su eksildikçe ilave edin. Köklerinin uzayınca bardağın dibine kadar indiğini izleyeceksiniz.

2- Avokado çekirdeğinin dibinden çıkan kökün bardağın dibine kadar inmesini bekleyin. Bu arada çekirdek çatlayacaktır. Bu çok normal çünkü alttan kök çıkarken üstten de dal çıkacaktır. Kökün çıkması yaklaşık 2ay sürer.

3- Kökü kırmadan ve kökün rahatça uzunluğu kadar bir saksı alın. Saksıya toprak doldurun ve 1cm kalınlığında bir sopa ile toprağı delin. Çekirdeğin kökünü zedelemeden delikten içeri sokun. Çekirdek toprağa değince yanlardan sıkıştırın. Çekirdeğin tam üzerini örtmeyecek şekilde toprak doldurun. Çekirdeğin üzerinden saksıya su dökün. Saksının dibine derin bir tabak koyun ki su taşmasın. Su toprağı sıkıştırınca toprak ilave edin. Çekirdeğin çatlağına toprak dolmasın su ile yıkayın. Su devamlı sulu kalmalı.

4- İlk yapraklar çıktıktan sonra sulama işlemini haftada bire indirin. Dal hemen uzamaya başlar ve 1ay sonra bu hale gelir.


5- Avokado ağacının uzayıp gitmesini istemiyorsanız saksıdan itibaren 25cm olunca üstten kesebilirsiniz. Bu durumda yandan dallanacak ve güzel bir ev bitkisi olacaktır. Bol ışıklı bir yerde dış havadan uzak muhafaza edin.